#korzenna owsianka gotowana z jabłkiem na domowym mleku sezamowym, podana z jogrurtem naturalnym, masłem orzechowym, jagodami goji, suszoną żurawiną, suszonymi daktylami, śliwką w czekoladzie i syropem daktylowym#
#spiced oatmeal cooked with apple and homemade sesame milk, served with natural yogurt, peanut butter, goji berries, dried cranberries, dried dates, plum in chocolate and dates syrup#
Mleko sezamowe, składniki na 1 litr mleka:
1 szklanka ziaren sezamu
4 szklanki wody
coś do posłodzenia (u mnie łyżka miodu)
Sezam zalać wodą, pozostawić pod przykryciem na ok 4-5h po czym zblendować i przecedzić przez gazę. Proste i smaczne :)
Sezam pozostały po odsączeniu mleka można wykorzystać na przykład do takich ciasteczek :)
Pyszności i super to mleko sezamowe na taka owsianke mam wielka ochote <3
OdpowiedzUsuńDomowe mleko sezamowe? Ale musi być świetne! Spróbuję, na pewno! :) A syrop daktylowy też mam w planach :)
OdpowiedzUsuńMoże takie mleko przekonałoby mnie bardziej do sezamu ? :) musiało fajnie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńjesteś moim mistrzem śniadaniowym!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! (: Zaraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuńJa Cię chyba wynajmne do robienia śniadań :D
OdpowiedzUsuńto mleeeko...
OdpowiedzUsuńNaprawdę najlepsze owsianki w blogosferze tylko tutaj! ;D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis na mleko, bo brzmi smacznie!
OdpowiedzUsuńKochana tymi owsiankami zawsze mnie zaskakujesz , tak samo jak dzisiejszym mleczkiem :*
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić jakieś domowe , ale nie wiem od jakiego zacząć, chyba zrobię migdałowe a później od razu owsiane :)
mleko sezamowe, coś niesamowitego! ale to musiało smakować.. :)
OdpowiedzUsuńciekawe to mleko! owsianka z nim musiała być wyjątkowo smaczna :)
OdpowiedzUsuńAleż dużo ciekawych dodatków :)
OdpowiedzUsuńkopnij mnie, żebym w końcu się zebrała i zrobiła mleko orzechowe.
OdpowiedzUsuńa sezamowego jeszcze nie widziałam nigdy!
kopię ;D zrób, bo te domowe na prawdę są najlepsze :)
Usuńzrobisz mi taka owsiankę?:)
OdpowiedzUsuńno z tym mlekiem to poszalałaś trochę ;] syrop daktylowy też muszę wyprodukować :D a co do ciasteczek, nie wiem ile się smażyły ;] nie patrzałam na czas ;p ale ja wiem jakieś mniej więcej po 5 minut z każdej strony ;)
OdpowiedzUsuńPyszne dodatki! No i mleko sezamowe : )
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze wyprobowac mleko sezamowe :)
OdpowiedzUsuń