01.02.2014 Znów z marchewką.

#marchewkowe pancakes podane z domowym dżemem wiśniowym, ricottą, syropem daktylowym i masłem orzechowym#
#carrot pancakes served with homemade cherry jam, ricotta, dates syrup and penaut butter#



Składniki:
Pół szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka otrąb owsianych
1 czubata łyżeczka budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchew
Pół szklanki jogurtu naturalnego
1 małe jajko
Chlust mleka 
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 łyżeczki syropu daktylowego
Garść żurawiny

W szklance rozmieszać jogurt naturalny z jajkiem i syropem. Marchew zetrzeć na tarce, dodać żurawinę i mąkę z resztą suchych składników, wymieszać. Dodać jogurtowy płyn i dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Dolać mleka do uzyskania konsystencji podobnej jak na racuchy. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, podawać z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :)


Syrop daktylowy:
1 szklankę suszonych daktyli (bez pestek) zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 3-4h, po czym zblendować i przelać do słoiczka/butelki. Przechowywać w lodówce.


zdjęcie okropne dzisiaj. przepraszam.

22 komentarze:

  1. marchewka pyszna jest i zdrowa ! po co jej sobie odmawiać :)
    zdjęcie wcale nie okropne! placuszki wyglądają bardzooo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna osoba dziś me najukochańsze pancakes wstawia!
    za co te przeprosiny, to dla mnie kompletnie niezrozumiałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie przełożyłaś te pancakes :3
    Nie narzekaj na zdjęcie, bo naprawdę nie ma na co!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że masz fazę na marchewkę. Nie dziwię się po połączenia z marchewką są obłędne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale nie okropne. Niby gdzie?
    Uwielbiam placki z marchewką. Polecam dodać do takich jeszcze potarte jabłko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, że miałam taką myśl w głowie? :) niestety, dopiero dzisiaj uzupełnię zapas jabłek...ale na pewno niedługo zrobię taką wersję! :)

      Usuń
  6. wyglądają przepysznie ! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio też robiłam takiego przekładańca z placków marchewkowych i był pyszny, więc wiem, że Twój był równie smakowity! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nie dodałeś tego zdjęcia, co chciałaś, bo aj tu nie widzę żadnego brzydkiego...;D
    marchewkowe i u mnie zagoszczą wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajny przekładaniec z placuszków. Z marchewką są najlepsze !
    Zdjęcia nie są brzydkie, są piękne !

    OdpowiedzUsuń
  10. rzeczywiście się dziś zgrałyśmy. :) ale te placki takie wspaniałe są!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie te zdjęcia są okropne przepraszam ?! :O Chciałabym robić takie jak Ty ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe to jedne z najlepszych pankejków i chyba o tym wiesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje śniadania są pyszne, ale i tak najbardziej lubię tutaj wchodzić ze względu na czarujące zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej, wyglądają cudownie, przypominają mi moje ciastka nadziewane dżemem, które nałogowo jadłam w dzieciństwie, ach! ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają obłędnie pysznie *o*
    Zaproś mnie na tak pyszne śniadanko ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie grubaśne! I tak pysznie przełożone <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny stosik! I jak ja bym chciała, żeby moje 'okropne' zdjęcia tak wyglądały' : )

    OdpowiedzUsuń
  18. marchewke moglabym zajadac ciagle :> torcik z placuszkow wyglada super ;)

    OdpowiedzUsuń