334. Zapachniało jesienią.


I to jak pięknie zapachniało...Z jednej strony myślę, że zbyt długo zwlekałam z typowo jesiennymi połączeniami (bo przecież je uwielbiam), jednak z drugiej wiem, że dzięki temu teraz bardziej cieszy mnie aromat pieczonej śliwki roznoszący się po kuchni. Towarzyszący mu cynamon i przyprawa do piernika (nie mogłam się powstrzymać) przeniosły mnie dzisiaj myślami do tych nieco już chłodniejszych poranków, kiedy to ratuję się kubkiem gorącej, malinowej herbaty z miodem.

marchewkowo - śliwkowe ciastko piernikowe, podane z masłem orzechowym i powidłami



50g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (polecam Kotanyi ;D )
1 białko (mi zostało po pieczeniu ciasta na większą skalę, myślę że całe jajko też można dać, tylko wtedy mniej kefiru dodać)
4 łyżki kefiru
1 średnia marchewka, kilka śliwek
1 łyżka miodu (lub więcej ;)


Marchewkę starłam, śliwki pokroiłam w kostkę, dwie zostawiłam przekrojone na pół. Mąkę wymieszałam ze wszystkimi suchymi składnikami, wbiłam jajko i dodałam kefir, wymieszałam dokładnie. Dodałam marchewkę i śliwki pokrojone w kostkę, na wierzch wcisnęłam połówki. Piekłam w 180*C przez ok 45-50 minut, do suchego patyczka ;) 


Śliwka - robaczywka!

22 komentarze:

  1. a mi tu zapachniało nie tylko jesienią ale i również zimowym okresem przedświątecznych wypieków.. :)) pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokłądnie to samo miałam przed cgwilką na myśli :) jesień przeplata się w tym ciastku z zimą :) całkiem smaczne połączenie ;]

      Usuń
  2. Nie wiem jak mogę skomentować to cudo na talerzu, coś wspaniałego !

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączyłaś najlepsze jesienne, a nawet zimowe smaki w jednym śniadaniu! To musiało być nieziemsko pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mogłabym jeszcze o przepis poprosić? ;)

      Usuń
    2. Jasne :)

      50g mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (polecam Kotanyi ;D )
      1 białko (mi zostało po pieczeniu ciasta na większą skalę, myślę że całe jajko też można dać, tylko wtedy mniej kefiru dodać)
      4 łyżki kefiru
      1 średnia marchewka, kilka śliwek

      Marchewkę starłam, śliwki pokroiłam w kostkę, dwie zostawiłam przekrojone na pół. Mąkę wymieszałam ze wszystkimi suchymi składnikami, wbiłam jajko i dodałam kefir, wymieszałam dokładnie. Dodałam marchewkę i śliwki pokrojone w kostkę, na wierzch wcisnęłam połówki. Piekłam w 180*C przez ok 45 minut, do suchego patyczka ;)

      (mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :D )

      Usuń
    3. Dzięki! Upiękę jeszcze dzisiaj :)

      Usuń
    4. Nie ma sprawy, teraz widzę, że zapomniałam posłodzić :D porządna łyżka miodu jeszcze :)

      Usuń
  4. Wczoraj połączyłam marchewkę ze śliwką i jabłkiem - strasznie zasmakowało mi to połączenie ;) Twoje ciacho jest genialne :) hehe patrząc na nie już zrobiło mi się cieplej ;) heheh jeszcze jakimś cudem ja zatęsknię za jesienią ;p - nie rób mi tego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednoporcjowe? I nie było za mało? Takie ciacha można jeść kawałek za kawałkiem, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki w takim cieście to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jesienne ciasto, a jak przyprawa do piernika to już z zimą mi sie kojarzy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. do piernikowych smaków jeszcze nie doszłam, ale to w swoim czasie :) w każdym razie - takie wypieki są po prostu fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. haha, ja niestety wobec śliwek jestem bezbronna i już w sierpniu się nimi w pracy zajadałam (ok, też dlatego, że były najtańsze, przyznaję :D)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiem czego mi trzeba - ciasta i masła orzechowego!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamciu, jakie to dobre musiało być <3

    OdpowiedzUsuń
  12. też zajadałam dzisiaj marchewkowe, ale totalnie inne :D
    Jesienne smaki są super, jednak chyba.. truskawek, wiśni, poziomek- całego tego bogactwa mi nie zastąpi..

    OdpowiedzUsuń
  13. tutaj nie tylko jesiennie, ale i zimowo z tą przyprawą do piernika ;p ale ciasteczko cudowne ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak pyszne smaki, że trzeba by było zrobić od razu większą porcję :)

    OdpowiedzUsuń