56. Kotlet to, czy placek?

Moja głowa pęka od nadmiaru informacji, ilości przeanalizowanych obrazów, opisanych epok, artystów i tych wszystkich wyprodukowanych zdań. Dzisiaj szpinak. Potrzebowałam doładowania.

#ryżowo - szpinakowe placuszki z serkiem wiejskim#
#rice and spinach pancakes with cottage cheese#


Przepis (na porcję ze zdjęcia):
pół woreczka brązowego ryżu
100g szpinaku (u mnie mrożony)
jajko
60g serka wiejskiego
łyżka bułki tartej
ząbek czosnku
przyprawy


Ryż gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Rozmrożony szpinak podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem, wkładamy do miseczki z ryżem i dodajemy bułkę tartą, serek wiejski, jajko oraz przyprawy (całość nie może być gorąca bo jajko nam się zetnie). Z powstałej mieszanki za pomocą łyżki i dłoni formujemy kotleciki/placuszki, smażymy na rozgrzanej patelni aż będą złociste.

Oczywiście można je podać z czymkolwiek i pewnie świetnie sprawdzą się na obiad, ja jednak lubię je zajadać bez dodatków.

10 komentarzy:

  1. pysznie się doładowałaś!! ryżowe, szpinakowe i z wiejskim :) niczego w nich nie brakuje, są pewnie smaczne i do tego zdrowe :)
    odpocznij może trochę jeszcze i odzyskasz energię na ciąg dalszy zmagań :*

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie - chętnie zjadłabym je na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. szpinakowe placuszki-nie znałam tej wersji szpinaku, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja na obiadek lub kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, więc w takich placuszkach również musiał pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo tak! urzekły mnie i jednocześnie podbiły moje serce

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je zrobić. Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie do zrobienia! Chętnie stworzę takie na śniadanie, czy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale świetny pomysł :) Pięknie wyglądają i mają mój ulubiony serek wiejski. Zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń