358. Chrupiące placuszki.

 Korzenne placuszki z jabłkiem, ziarenkami Cynamonowy Raj, miodem gryczanym i konfiturą z czarnego bzu.

50g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 jajka (M)
60ml mleka
80ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Jabłko, łyżka ziarenek Cynamonowy Raj

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy w miseczce, dodajemy mleko, jogurt, miód i jajko i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Umyte jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do masy wraz z ziarenkami i ponownie mieszamy, aby wszystko się ze sobą połączyło. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, nakładając łyżką porcje ciasta. Kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę.
Smacznego ;)


Ostatnio pisząc o ziarenkach wspomniałam, że można je kupić tylko za pośrednictwem sklepu internetowego. Okazało się, że się myliłam i paczuszki wypełnione ziarenkami możecie kupić również w wybranych sklepach stacjonarnych! Tutaj możecie przejrzeć sklepy w których znajdziecie Wasze ziarenka ;)

http://sklep.ziarenkowo.com/index.php

24 komentarze:

  1. No ja już nie wiem czy ty po mistrzowsku podajesz owsianki czy placki. W sumie to jedno nie przeczy drugiemu ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale się ucieszyłam kiedy przeczytałam, że ziarenka można dostać w wybranych sklepach! szkoda tylko, że przejrzałam wszystkie i nie ma żadnego w mojej okolicy ;(
    mistrzowskie placuszki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie mi uświadomiłaś, jak dawno nie jadłam placuszków... nie mam nawet kiedy ich zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Te ziarenka doskonale pasują do placków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się co do ziarenek!
    W końcu może spróbuję pofantazjować bo ileż tej owsianki w koncu mozna jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dwie cudowne wieżyczki, wyglądają straszliwie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  7. korzenne <3 lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziarenka pasują do wszystkiego :) Idealne owsianki, idealne placki....jak ty to robisz :D ?

    OdpowiedzUsuń
  9. a już zaczynałam się zastanawiać w jaki sposób zrobiłaś chrupiące placki ;p no nie powiem no w fajny sposób je zrobiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tam nie mam wątpliwości, kto jest królową pancakes w blogosferze.. raz po raz to udowadniasz! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno takich pulchniutkich placków nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. miód gryczany? ja to nic nie wiem o kuchni, naprawdę:P Pysznie wyglądają, spróbuję może w najbliższym czasie z mniszkiem <3

    OdpowiedzUsuń