Jogurtowe ciasto z czerwoną porzeczką i test formy do pieczenia od Emako.pl



Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach...Słodkie, przełamane lekko kwaśną porzeczką. Ciężko poprzestać na jednym kawałku :) 
Przepis znalazłam kiedyś w internecie, jednak zapisałam go na kartce i nie pamiętam źródła...
 

Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dodać aromat, lub część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nieco ponad 1/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
świeże owoce

Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po tym czasie dodajemy olej, jogurt, ekstrakt waniliowy oraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Szybko, ale zarówno delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.*
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 35 minut. Warto ciasto studzić w uchylonym piekarniku ;) Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem, lub lukrujemy.

*ważne, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ masa stanie się wtedy bardzo gęsta i ciasto nie wyrośnie, będzie ciężkie i zbite.

ciasto przed pieczeniem

 i po upieczeniu, przestudzone oraz wyjęte z piekarnika ;)

Do upieczenia tego ciasta użyłam okrągłej formy do pieczenia, którą otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym Emako. Podobnie jak naczynie żaroodporne, stanęła na wysokości zadania i spełniła moje oczekiwania. Tutaj również mamy do czynienia z naczyniem wysokiej jakości, które swoim oryginalnym wyglądem od razu zwraca na siebie uwagę. Dodatkowo mamy do wyboru 3 różne kolory ;) Przed przelaniem ciasta formy nie smarowałam żadnym tłuszczem, ani nie wykładałam jej papierem do pieczenia. Pomimo tego, ciasto po przestudzeniu mogłam wyjąć z niej w całości, bez żadnego problemu. Nic nie przywarło, a ciemne ślady widoczne na foremce to tylko przypieczony sok, który wyciekł z owoców ;)  
Mogę szczerze polecić tą foremkę, u mnie na pewno będzie bardzo często używana :) 


http://emako.pl/


6 komentarzy:

  1. Co Ty na to abym wpadła na kawałek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! Na wakacyjne popołudnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciacho :D Zabieram ten przepis i wykorzystuję foremkę :D Z Twoich proporcji składników na pewno mi się uda ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze kusił mnie jakiś jogurtowy wypiek :) kojarzył mi się zawsze z wilgotnością i świeżością :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kiedyś słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie zdecydowałam się na jego zrobienie. Muszę w końcu się przełamać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na prawdę bosko! ;)

    OdpowiedzUsuń