☆276. Muffin(k)a!

muffinka z miodem
 #kukurydziana muffina jabłkowa, miód gryczany#
muffin jabłkowy

Na prawdę nie wiem jak to się dzieje, że słoiczki z miodem gryczanym znikają u mnie w niewyjaśnionych okolicznościach ;)

Składniki:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
3-4 łyżki kefiru
1 średnie jabłko
1 łyżka miodu 

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Pół jabłka ścieramy na tarce, drugą połówkę kroimy w kostkę. Miód, kefir, jajko i starte jabłko dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dorzucamy resztę jabłka i łączymy z masą. Całość przekładamy do foremki i pieczemy ok 40 minut w 180*C
Smacznego ;)

26 komentarzy:

  1. Też kocham gryczany <3 muffinka zjawiskowa :>

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak wypiek z rana, dziś podobnie zaczynałam dzień! a w ten miodek bardzo chętnie się wyposażę, choć jeszcze trochę słoiczków innych posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffina z miodem <3 Połączenie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo akurat kupiłam mąkę kukurydzianą i chyba wiem co dodam do listy 'do zrobienia'! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis już zapisałam i myślę, że niedługo sama zrobię takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się nie dziwię, że znikają, u mnie to samo ;)
    Kukurydzianej jeszcze nie robiłam, Twoja wygląda bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffina konkret, można się najeść :D i o to chodzi z rana!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na taką chrupiącą z zewnątrz, chyba zasługa mąki kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. miód potrafi zniknąć naprawdę szybko, coś o tym wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co by tu mówić... Po prostu idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak taki dobry jest ten miodek to powinnam go jednak zakupić ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Haha, coś wiem o tym tajemniczym znikaniu miodu gryczanego :P Do jabłek pasuje doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę uzupełnić zapas mąki kukurydzianej i zrobić tą muffinkę! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Maniaczka miodu :)
    Jestem ciekawa jak smakuje ? Nigdy nie miałam okazji go spróbować. Do tej muffinki wydaję się wręcz idealnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak smakuje, to jest dobre pytanie :) powiedziałabym, że jest bardziej wyrazisty od pozostałych miodów, zdecydowanie bardziej słodki i ma taki ciekawy posmak...za pierwszym razem skojarzył mi się z takimi kawałkami miodu prosto z plastrów :)

      Usuń
  15. nie dziwię się, ja tam uwielbiam miód ;)
    jakby takie muffiny były w sklepach to bym je kartonami brała!

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam miód gryczany, nie dziwie się, że u Ciebie szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę zrobić coś z piekarnika! Chyba jutro nawet, podobno upały idą więc...:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnia moja muffina z mąką kukurydzianą okazała się klapą. Muszę spróbować z twojego przepisu! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. o maaatkoooo <3 ten miód ma muffince! <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Twoje muffiny są najlepsze ze wszystkich w całej blogosferze <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudna, i ten miód!
    Muszę sobie sprawić małą kokilkę, żeby samemu piec takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. prezentuję się rewelacyjnie ,spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń