87. Ciasteczka korzenne i owsianka w towarzystwie śliwki.

Dzisiaj dzielę się z wami przepisem na moje ulubione korzenne ciasteczka. Powstały w formie eksperymentu, na szczęście udanego i teraz kuszą mnie na każdym kroku :) Są przepyszne, idealnie pasują do zimowego klimatu i przenoszą w krainę marzeń o zbliżających się świętach i oczekujących pierniczków.


Ciasteczka Korzenne:

SKŁADNIKI:
*500g mąki
*100g cukru
*50ml miodu
*80g miękkiego masła
*1 małe opakowanie gęstej śmietany 18% (u mnie Zott, 180g)
*1 jajko
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*3 łyżeczki przyprawy do piernika
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

WYKONANIE:

W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami, proszkiem i sodą oczyszczoną. Jajko z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać miód, śmietanę oraz masło i ucierać do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto. 

Schłodzić w lodówce przez ok 2h. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowywać na grubość ok 3-5mm i wycinać ciasteczka (nie używane partie ciasta polecam pozostawić w lodówce, z miękkim pracuje się zdecydowanie mniej przyjemnie ;)

Piec w 180* przez ok 12 - 15 minut - do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości naszych ciasteczek) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Z podanych proporcji wychodzą mi zawsze 4 blaszki ciasteczek.



**************************



A na śniadanie? Równie pyszna owsianka ze śliwkami, orzechami i mandarynką...

#korzenna owsianka* z mandarynką, orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami#
#spiced porridge with mandarin, walnuts and dried plums#

*z dużą zawartością przyprawy do piernika ;)



     

10 komentarzy:

  1. Ciasteczka 1sza klasa! Zachwycają dod piernikowej przyprawy no i dod cynamonu!!:D
    Cudo:)

    A owsianka jak zwykle zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka :) Dziękuję za udział w akcji! Proszę tylko o dodanie banerka POD postem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie uzależnię się od tych ciasteczek? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mandarynki nie lubię ale reszta komponuje się wspaniale :)
    Podzielisz się ciasteczkami ? :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasteczka :) Grube, pachnące. Na pewno wprost stworzone do podjadania przy kawie czy herbacie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie eksperymenty zazwyczaj są bardzo pozytywną niespodzianką! :)
    Zazdroszczę śliwek *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajnie, że dodałaś przepis na te ciasteczka :) korzenne o i moje ulubione! ten zapach i smak jest niezastąpiony :)
    a owsianka wiadomo...w każdy poranek potrafi uszczęśliwić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o nie- ciasteczka korzenne to moja zmora :D kiedyś się nimi opychałam!
    a owsianka wygląda jak.. miseczka platków kokosowych!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają naprawdę uroczo :) i muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, pychotka, same pyszności!

    OdpowiedzUsuń