18.03.2014 Wegański pomarańczowo - czekoladowy muffin i więcej pomarańczy.

Mocno czekoladowy, przesiąknięty aromatem pomarańczy. Wiem, że powtarzam to przy każdym muffinie, ale to chyba najlepszy jaki do tej pory jadłam. Nie od dzisiaj wiemy, że pomarańcza idealnie komponuje się z czekoladą :) Dodatkowo ogromną zaletą takiego wypieku jest to, że możemy przygotować go wieczorem a rano ewentualnie podgrzać. 


#wegański muffin pomarańczowo - czekoladowy, podany z ricottą, jagodami oraz sokiem pomarańczowym Tymbark#




Składniki:
50g mąki (u mnie owsiana)
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
60ml soku pomarańczowego ( u mnie Tymbark 100%)
1 łyżka miodu
kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady (u mnie pasek 90% kakao)

Olej kokosowy podgrzewamy razem z sokiem. W miseczce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cynamon i kakao, dojemy miód i sok z olejem po czym mieszamy wszystko do połączenia się składników. Jeśli masa będzie sucha, dolewamy jeszcze trochę soku (ma być wilgotna i bardzo gęsta). Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy do kokilki nasmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami i szklanką soku pomarańczowego 100% Tymbak.
Smacznego!

Śniadanie TYMBARK

24 komentarze:

  1. Świetne połączenie, narobiłaś mi ochoty na coś czekoladowo-pomarańczowego ;) I jak pięknie wyrósł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie cudenko po prostu ♥ za kazdym razem kusisz małymi dzielami ♥♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny mają to do siebie, że każdy z nich jest ,, tym najlepszym'' :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i pomarańcza- to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje wszystkie wypieki są cudowne ^^
    Ten w smaku pewnie smakował jak pomarańczowe brownie <333

    OdpowiedzUsuń
  7. no i pysznie! Bardzo ciemny, jasna pomarańcza to nie może brzmieć i smakować źle!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały! Ten aromat...♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zachwycona tym muffinem, prezentuje się obłędnie *.*
    A pomarańcza i kakao/czekolada to połączenie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypatruj mnie tam, wstawiaj wodę i nagrzewaj piekarnik! Lecę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam tak, że każdy kolejny przeze mnie zrobiony muffin jest moim faworytem. Dzisiaj też miałam muffina, ale w całkiem innej wersji i też jest na swój sposób najlepszy tak jak twój. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale :) I jeszcze ta ricotta <3

    OdpowiedzUsuń
  13. No tak za mną chodzi ta pomarańcza w ciemnym wydaniu ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. no tak...jedno z ulubionych połączeń! - czyli pomarańcza i czekolada - to nie mogło nie wyjść smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I właśnie to lubię w muffinach, że można przygotować wieczorem, a rano odgrzać i zaoszczędzić trochę czasu :)
    A czekolada chyba z każdym owocem dobrze się komponuje! W końcu to czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  16. jaki śliczny muffin! :))

    OdpowiedzUsuń
  17. obłędny!
    wygląda na mocnoo czekoladowy, taki jaki lubię najbardziej!
    jak ja dawno nie jadłam pomarańczy :<

    OdpowiedzUsuń
  18. jak dla mnie to każde następne śniadanie jest ,,najlepsze jakie jadłam" :D

    OdpowiedzUsuń
  19. "Uwaga! Post zawiera lokowanie produktu" (Tymbark). ;)
    Muffin cudowny! Jeszcze nigdy nie dodawałam soku pomarańczowego do wypieków... Fajny pomysł, wykorzystam kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko, bajeczny ! :3 Też bym mogła jeść czekoladę z pomarańczą cały czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie małe cudo *.* Uwielbiam pomarańczę z czekoladą, to naprawdę boskie połączenie :D Chyba sobie takiego muffina zaserwuję i to w niedługim czasie :D

    OdpowiedzUsuń