09.02.2014 Brownie fasolove.

#fasolowe brownie nadziane jagodami i ricottą, podane z suszonymi daktylami, suszonymi morelami i ricottą#
#bean brownie stuffed with blueberries and ricotta, served with dried dates, dried apricots and ricotta#




U mnie wyszło w formie pysznie nadzianego muffina. Smak za którym tęskniłam i odkładałam ten wypiek zdecydowanie zbyt długo. Niestety zdjęć wnętrza brak dlatego, że nie wychodzą apetyczne, wręcz przeciwnie...Musicie mi wybaczyć, kiedyś się uda! :)
Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.


Składniki:
150g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej i przepłukanej)
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka ksylitolu (można zastąpić swoją ulubioną substancją słodzącą ;)
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka ricotty i 1 łyżka jagód ze słoika do nadzienia (u mnie znów z serii babcinych przetworów)


Wszystkie składniki (oprócz ricotty i jagód) umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze 1 łyżkę jogurtu. Jagody odsączyć z syropu i wymieszać z ricottą. Połowę masy przełożyć do kokilki, na to nałożyć jagodowe nadzienie i przykryć resztą fasolowej mieszanki :) 
Piec w 180*C przez ok 30-35 minut.
Smacznego! :)


bloglovin'           instagram

29 komentarzy:

  1. fotografowanie wnętrza to również moja zmora. niemniej jednak Twój muffin wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten wierzch! :3

    OdpowiedzUsuń
  3. znam ból mało apetycznego zdjęcia.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te zdjęcia i twój muffin idelany , mam na niego ochote i bardzo bym go chetnie zrobiła w najblizszym czasie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Też już długo się przymierzam i wreszcie pora zrobić :)
    Błagam - oddaj jagody ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. mam fasolę! za niedługo zrobię to ciacho, bo już się przekonałam jak świetnie smakuje :) przepysznie je podałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym wypadku wnętrze się nie liczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooooooo.... <3
    Nadawałoby się do mikrofali? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm nie próbowałam, ale teraz jak zapytałaś to zachęciłaś mnie do tego eksperymentu! :D możesz spróbować, na własną odpowiedzialność ;D

      Usuń
  9. Uwielbiam takie wypieki. Pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę w końcu zabrać się za fasolowy wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się nieziemsko! Po takim śniadaniu dzień na pewno będzie udany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. * chętnie skusiłabym się na takie śniadanko!

      Usuń
  13. Muszę w końcu skusić się na wypiek z fasoli.

    OdpowiedzUsuń
  14. Te fasolowe wypieki intrygują :D

    OdpowiedzUsuń
  15. no! fasolowe wypieki to ja lubię! ♥

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowne, po prostu cudowne wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Dlaczego nie popełniłaś dziś pancakes ? :) Zamiana jest genialna :) Przepiękna muffina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wyszło, że jak zobaczyłam puszkę fasoli w szafce to wygrała...ale pancakes będą też! :)

      Usuń
  18. Fasolowe brownie - Takie pyszne wypieki to ja rozumiem w niedzielny poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  19. chodzą mi ostatnio po głowie wypieki z fasolą w roli głównej, ale.. jeszcze trochę pochodzą ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Zakochałam się... w brownie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Brownie z ciecierzycy polecam, moim zdaniem jest o wiele lepsze niż fasolowe.;)

    OdpowiedzUsuń